Van tuinman naar online tuinier

Kris Stowe heeft altijd al een grote interesse gehad in tuinieren en is verheugd dat hij eindelijk zijn ambitie heeft waargemaakt om zijn eigen bedrijf op te richten in de tuinbouw. Met de hulp van zijn partner Alex heeft Kris een online toevluchtsoord gecreëerd voor liefhebbers van groene vingers over de hele wereld. Het is een website over tuinieren die tuinbouwliefhebbers een verscheidenheid aan diensten biedt, waaronder de mogelijkheid om advies en informatie te bundelen via een interactief forum, artikelen samen te stellen voor publicatie op de website en onderzoek te doen naar lokale tuinierdiensten en -faciliteiten. De site biedt ook een database van tuincentra in het Verenigd Koninkrijk, organiseert wekelijkse en maandelijkse wedstrijden en stelt bezoekers in staat een breed scala aan producten te kopen, waaronder cadeausets, tuinornamenten en natuurlijk bloembollen en tuingereedschap.

De zaden van Kris’ tuinbouwpassie werden voor het eerst gezaaid toen hij als kind een klein deel van de tuin van zijn grootouders toegewezen kreeg om te verzorgen. Zijn enthousiasme voor tuinieren bleef zijn hele volwassen leven bloeien en Kris’ tuinbouwvaardigheden zijn sindsdien beloond tuinartikelen kopen met tal van prestigieuze tuinprijzen, waaronder de eerste prijs in de regionale Cheltenham In Bloom Competition in de zomer van 2002. De Royal Horticultural Society heeft ook erkend Kris’ tuinpotentieel, en in 2005 schonk hij zijn tuin de felbegeerde NGS-status als onderdeel van het jaarlijkse National Garden Scheme.

Kris’ tuinbouwdromen begonnen eindelijk uit te komen. Echter, in februari 2007, kort nadat hij werd geëerd met de titel van Daily Mail Plantsman of the Year, werd bij Kris vergevorderde hiv vastgesteld. Hoewel hij aanvankelijk probeerde zijn baan als manager van een tuincentrum in Gloucestershire voort te zetten, dwong Kris door pure uitputting veroorzaakt door zijn ziekte zijn geliefde beroep neer te leggen. Het was in die tijd dat Kris begon na te denken over tal van ondernemersstrategieën die hem in staat zouden stellen zijn tuinbouwpassie en expertise te combineren, terwijl hij tegelijkertijd de nodige inkomsten zou genereren en geen nadelige gevolgen zou hebben voor zijn ziekte. Na een herstelperiode van enkele maanden besloot Kris uiteindelijk om een online tuinierswebsite op te zetten waar mensen hun tuinbouwervaringen en kennis konden delen: Gardening Unplugged was geboren.

De oorspronkelijke bedoeling van de site was om een tuinbouwparadijs te creëren waar tuiniers hun informatie en advies konden delen door middel van een forum en chatroom, terwijl gebruikers ook de mogelijkheid kregen om hun eigen artikelen te schrijven die op de site zouden worden gepubliceerd. De website brengt enkele van de belangrijkste elementen van de tuinbouw samen, en bevat praktische informatie over de diensten die door gemeenteraden en organisaties aan tuinders worden aangeboden, en een database van tuincentra in het Verenigd Koninkrijk. Sinds de oprichting in 2006 is de site enorm geëvolueerd, met wekelijkse quizzen, maandelijkse wedstrijden, een database met tuinen om te bezoeken, een winkelgedeelte, boekrecensies en nog veel meer.